Conopida cu ton la cuptor
Ingrediente:
- 500g conopida
- 2 conserve de ton (2x180g)
- 4 oua mari
- 200ml lapte
- 300g cascaval
- o conopida (cca 500g avea a mea)
- sare, piper dupa gust
- cate ½ lingurita de plante aromatice: busuioc, patrunjel, telina, cimbru
- o lingura unt moale
Mai intai si mai intai, taiem conopida in buchetele mici, pe care le fierbem 15 minute in apa cu sare. Dupa ce sunt moi, le scurgem bine intr-o sita si le asezam apoi intr-un vas termorezistent sau o tava unsa cu unt. Peste conopida punem tonul scurs de apa sau de ulei.
Apoi batem ouale ca pentru omleta, impreuna cu laptele. Adaugam condimentele (aici lasati imaginatia voastra sa intre in joc si puneti nu doar ierburile aromatice de care va spuneam, ci orice fel de condiment care va place voua) sare si piper dupa gust. Dam cascavalul pe razatoare si amestecam 2/3 din cascavalul ras cu amestecul de oua si lapte. Turnam apoi totul peste conopida si ton si dam la cuptor 15 minute.
Dupa cele 15 minute, scoatem tava de la cuptor punem restul de cascaval si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute sau pana face o crusta frumoasa.
asam conopida sa se raceasca putin inainte de a o felia, pentru ca totul sa se aseze fain-frumos la locul lui. Cam asa arata la final, tonul nu s-a simtit foarte tare, asa cum am crezut initial, ci aromele s-au impacat foarte bine una cu alta si rezultatul a fost unul peste asteptari. Sa va fie de bine!
Zacusca de vinete
Ingrediente:
- 10 kg vinete
- 7 kg gogosari
- 7 kg ardei kapia
- 2,5 kg ceapa alba
- 3 l ulei
- 2 litri suc de rosii (sau bulion amestecat cu apa)
- sare grunjoasa dupa gust
- foi de dafin (8-10 bucati)
Mai intai si mai intai, am copt vinetele, ardeii si gogosarii pe gratar. Daca le coaceti acasa, vinetele e coaceti pe plita, pe aragaz, iar ardeii si gogosarii ii coaceti in cuptor, asezati in tavi tapetate cu hartie de copt. Important e sa ii intoarceti de mai multe ori, ca sa fie copti uniform si sa va fie mai usor sa ii decojiti. Imediat ce ii scoteti din cuptor ar fi bine sa ii puneti intr-un vas, sa ii presarati cu sare si sa ii acoperiti cateva minute pentru ca astfel coaja se desprinde cel mai usor. Vinetele se decojesc ca si pentru salata de vinete, iar in cazul gogosarilor si ardeilor avem grija maxima sa inlaturam nervurile si samburii. Astea fiind spuse, am pus legumele in pungi si le-am dat la congelator pana... acum doua zile.
Apoi am dat legumele prin masina de tocat, de data asta insa treaba a mers foarte repede si foarte lin, pentru ca e primul an in care avem ca ajutor la zacusca mixerul KitchenAid si accesoriile lui.
Am curatat ceapa si de maruntirea ei s-a ocupat tot KitchenAid-ul, robotul de bucatarie de data asta. Buni din nou l-a privit cu scepticism, pentru ca era sigura ca va taia ceapa prea marunt, insa am folosit functia de pulse si totul a fost perfect, ceapa a fost maruntita fara a lasa prea multa apa.
Peste ceapa am adaugat legumele, am amestecat bine, apoi am pus restul de ulei, frunzele de dafin si bulionul. Am amestecam iar, am sarat dupa gust si de aici a inceput calvarul pentru Daniel, care a amestecat in continuu in zacusca, timp de 4 ore, ca sa nu se prinda de fund. Desigur, mai e si varianta in care dati cratita la cuptor la foc foarte mic si va scutiti de amestecat, insa aveti sanse sa se prinda putin de fundul oalei sau sa se afume. Nu e insa o regula, fiecare face cum ii e mai usor. Stim ca zacusca este fiarta cand se ridica putin ulei la suprafata.
Am sterilizat apoi borcanele, 5-6 minute in cuptorul incins si in borcanele fierbinti (nu uitati sa folositi manusi de bucatarie) am turnat zacusca, la fel de fierbinte, folosind o cana cu cioc. Am umplut borcanele pana la filet.
Apoi cu lingura am apasat usor, ca sa iasa bulele de aer de pe margini. Am pus capacul, pe care l-a strans Daniel cu forta lui "herculeana" si le-am pregatit un culcus: pe o patura groasa am asezat pungile de plastic in care am pus borcanele. Am rulat cu grija pungile, astfel incat sa ajunga pana la gatul borcanelor. Cand le-am terminat de asezat pe toate in culcus (au iesit fix 16 borcane de 800g) le-am acoperit bine de tot cu o patura si mai groasa, le-am pupat pe frunte si le-am dorit noapte buna. Au stat in barlog 2 zile, pana s-au racit complet si azi le-am mutat in camara.
De data asta, pentru prima data de cand imi aduc eu aminte, Buni nu ne-a putut ajuta la zacusca deloc deloc, pentru ca nu este in cea mai buna forma. Chiar radeam la un moment dat, cand a zis, uitandu-se cum mixerul toaca legumele "imi pun si eu un sort, sa dau impresia ca ma implic la zacusca". Am vrut insa sa fie cu noi, sa facem zacusca sub supravegherea ei si mai ales sa simta cat de importanta este pentru mine, cat ii multumesc pentru fiecare sfat, cum ii tin caietul de retete ca pe o carte sfanta si cat de mult o iubesc. Sa va fie de bine!
Chifle cu ardei si vinete coapte
Ingrediente :
4 ardei graşi rosii
1 vanătă
2 roşii
2 căţei usturoi
4 linguri de ulei
zeama de la o jumătate lămaie
sare
piper
6-8 chifle
Mod de preparare :
Ardeii se spală bine, se şterg cu o carpă curată, la fel se procedează şi cu vanătă. Apoi se pun pe plita incinsă, se coc pe toate părţile. Dupa care se bagă in apă rece, se scot şi ardeilor li se curăţă pieliţele, li se taie codiţele, li se scot cotoarele şi seminţele. Se curată coaja la vanătă. Roşiile, curăţate de coajă, ardeii copţi, vanătă, toate se taie în bucăţele mici. Uleiul se pune la incins intr-o cratiţă potrivită ca mărime, se toarnă peste el roşiile, ardeii, vanătă şi se fierb inăbuşit, la foc mic, pană ce zeama scade complet. Apoi se taie mărunt usturoiul, se adaugă peste legume, se pun sare, piper şi zeama de lămaie. Chiflele se crapă pe jumătate (nu se taie în două jumătăţi), li se scoate o parte din miez şi, in locul lui, se bagă in interior amestecul de ardei, vinete şi roşii. Se pun la cuptor şi se lasă 5 minute. Se servesc calde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu